Fors (Simons)Vattendraget heter Kvarnbäcken på grund av att det funnits två kvarnar längs forsen. Den övre av dem, som användes av gårdarna i Konungsböle förstördes i en brand 1744. Den nedre kvarnen användes av gårdarna i Finby och det är troligtvis dess grund man ser intill Kungsvägen. Forsen, kvarnen och dammen håller på att växa igen. Stället är täckt av brännässlor, älggräs och alar. Förr i tiden var trädbeståndet mycket glesare. På våren säger man att bäckens brus till och med hörs till Simons huvudbyggnad. |
Forsen från söder 8.7.2005
I bildens vänstra kant ser man hörnet av kvarnens grund
I dammen brukar det finnas fiskar och till och med en gädda har skådats någon gång. I och med att vägen förnyades har kanten mellan vägen och dammen blivit betydligt brantare. Precis fast i vägen står en klibbal som varit beskuren en gång i tiden och som sedan låtits växa fritt. Alen är i rätt dåligt skick.
Dammen med fiskarna från sydväst 8.7.2005
Bland vegetationen i och runt bäcken finns det en del mycket giftiga växter såsom sprängört som dock hör hemma där. Nedan är en lista över observerade arter funna i och runt forsen:
strandklo, sprängört, svärdslilja, svalting, vattenmåra, fackelblomster, kråkklöver, timotej, gåsört, strandlysing, vitklöver, revranunkel, ängsfräken, mannagräs, frossört, åkermynta, harstarr, gråstarr, kärrdunört, skogsklöver, hundäxing, ältranunkel, älggräs, kvickrot, rölleka, tall och strätta.
Åtgärdsförslag
Man skall avlägsna de unga alarna som börjat växa vid kvarnens stenfot. Gräset och nässlorna skall slås och en stig borde anläggas så att man kan gå till kvarnen och inte behöver stå vid vägen för att beskåda forsen. Den beskurna alen vid vägkanten borde avlägsnas. Allt för mycket träd får ej avlägsnas eftersom det resulterar i varmare vatten med risk för att fiskarna försvinner.
Träd, sly och buskar som växer på eller intill kvarnruinen skall också i fortsättningen hållas efter.
10.10.2006 Objektletaren