Borgberget (Mankers)Borgberget är en präktig klippa med en nästan 20 meter hög bergsvägg som till och med lutar inåt på flera ställen. Det har funnits en borg på berget men nu finns det bara några stenar kvar, antagligen från muren. Detta är bekräftat i Karis Socken I. Enligt texten var fornborgarna ofta byggda så att två eller tre sidor gav naturligt skydd i form av stup medan de resterande sidorna befästes med murar. I tidigare dagar hade borgberget varit så gott som kalt, vilket man kan se på jämförelsebilden från 1932. Granarna på bilden kan till och med vara samma som finns kvar än idag. |
Borgbergets norra del hör till Mankers. Den södra delen hör till granngården Grabbacka.
Borgberget från norr 8.6.2005
Granarna på högra sidan av berget skapar den skyddade miljön
Jämförelsebild av borgberget 1932
Den branta sidan vetter mot norr och är på några ställen skyddad av några gamla granar. Miljön på ett ställe är speciell med ett fuktigare mikroklimat och i skydd av de stora granarna. Där växer bland annat svartbräken. Bland granarna växer det en liljekonvaljmatta.
Bergsväggen på nordvästsidan som möjligen är skyddad 8.6.2005
Åtgärdsförslag
De stora granarna på nordostliga sidan av borgberget kan avlägsnas för att göra en större andel av berget synligt samt för att gynna de ädla lövträden som växer där. På den nordvästra sidan skall dock granarna sparas så att den speciella miljön i bergsluttningen gynnas.
Förr i tiden har det vuxit stora ekar längs bergsväggen. Det är en ytterligare orsak att främja de ekar som redan finns där genom att avlägsna granarna på nordostliga sidan och annan konkurrerande vegetation.
06.10.2006 Objektletaren